Cercetătorii asiatici au monitorizat 25.000 de voluntari – femei și bărbați – care au acceptat să participe la o serie de verificări medicale de rutină, desfășurate la locurile lor de muncă.
În cazul angajaților care beau o cantitate moderată de cafea – de la trei până la cinci cești pe zi – oamenii de știință au observat un risc mai mic de maladii cardiace în urma monitorizărilor medicale.
Această cercetare a redeschis dezbaterile referitoare la efectele benefice ale cafelei asupra inimii.
Alte studii au asociat consumul de cafea cu factorii de risc cardiac, precum hipertensiunea și nivelul crescut de colesterol, în timp ce alte cercetări au sugerat că această băutură oferă o anumită protecție contra bolilor cardiace.
Cu toate acestea, nu există nicio dovadă cu rol de concluzie definitivă pentru cele două curente de opinie. Analiza realizată de cercetătorii din Coreea de Sud a fost publicată în revista Heart.
În studiul lor, savanții asiatici au folosit scanări medicale pentru a analiza starea de sănătate a inimii. În mod specific, ei au căutat orice semn de îmbolnăvire a arterelor care aprovizionează inima cu sânge – arterele coronare.
În cazul bolilor coronariene, arterele coronare se colmatează printr-o acumulare progresivă de depozite de grăsime pe pereții lor.
Scanările medicale au fost făcute pentru a depista micile depozite de calciu din pereții arterelor coronare, care oferă un fel de semnal timpuriu în privința posibilității de declanșare a bolilor cardiace.
Niciunul dintre angajații sud-coreeni nu a prezentat semne clare ale unor boli cardiace, însă mai mult de o zecime dintre ei au prezentat depozite vizibile de calciu.
Apoi, cercetătorii au comparat rezultatele acelor scanări cu răspunsurile oferite de angajați într-un set de chestionare, referitoare la consumul lor zilnic de cafea. Savanții asiatici au luat de asemenea în calcul alți factori de risc, precum fumatul, exercițiile fizice și istoricul medical referitor la bolile cardiace din familiile fiecărui angajat.
Persoanele care beau câteva cești de cafea pe zi au prezentat mai puține depozite de calciu pe arterele coronare în comparație cu persoanele care fie beau cafea în cantități mari, fie nu beau cafea deloc.
Cafeaua conține un stimulent cardiac denumit cofeină, alături de mulți alți compuși, însă nu este clar deocamdată dacă aceștia sunt benefici sau dăunători pentru organism.
În Statele Unite, experții recomandă adulților sănătoși să consume până la 400 de mililitri de cafea pe zi.
În Marea Britanie nu există o limită zilnică recomandată în privința consumului de cafea, cu excepția recomandărilor pentru femeile însărcinate. Aceste persoane trebuie să își limiteze consumul zilnic de cafea la 200 de mililitri – echivalentul a două cești de cafea instant.